Ruskaviesti 3 / 2011

Lehdistä poimittua

Takuueläkettä voi vielä hakea

Kela on muistuttanut elo-syyskuussa kirjeellä tai puhelimitse niitä takuueläkkeeseen mahdollisesti oikeutettuja, jotka eivät olleet vielä jättäneet hakemusta. Hakemuksia on tähän mennessä (syyskuun puoliväli) tullut noin 103 000 ja niistä on ratkaistu 101 000.

Takuueläkkeen on saanut jo noin 95 000 eläkeläistä, mutta kaikki takuueläkkeeseen oikeutetut eivät ole vielä hakeneet eläkettä. Lakia säädettäessä takuueläkkeeseen oikeutettuja arvioitiin olevan kaikkiaan noin 116 000. Keskimääräinen takuueläke on nyt noin 121 euroa kuukaudessa.

Takuueläkettä voi hakea palauttamalla Kelan lähettämän hakulomakkeen täytettynä ja allekirjoitettuna palautuskuoressa. Toinen vaihtoehto on hakea sitä ilman hakemuslomaketta soittamalla numeroon 020 692 202 tai käymällä Kelan toimistossa.

 

Kela selvittää kansaneläkkeitä

Kela tarkistaa syksyn kuluessa, että kansaneläkkeet maksetaan oikean suuruisina. Eläkkeensaajien ei itse tarvitse tehdä mitään, ellei Kelasta oteta heihin yhteyttä.

Tänä vuonna selvitettiin tietokoneajoilla kaikkiaan 89 756 eläkkeensaajan eläketulot. Näistä noin

1 469 eläkkeensaajan tiedot siirtyivät Kelan toimistoihin tarkasteltavaksi yksityiskohtaisemmin. Aiempien vuosien kokemuksella heistä noin vajaalle puolelle kansaneläke on maksettu joko liian suurena tai pienenä. Nyt vertailuun on otettu mukaan ne eläkkeensaajat, jotka ovat alkaneet saada kansaneläkettä 2010 tehdyn vastaavan vertailun jälkeen tai joiden eläketiedoissa on tapahtunut muutoksia.

Jos eläkkeensaajan muut eläkkeet ja korvaukset eivät vastaa kansaeläkkeen perusteena olevia tietoja, Kelan toimistot tutkivat tarkemmin, mistä erot johtuvat.

Kelan sanomat.

Kauppiaat: Ruoka onkin luultua halvempaa

Suhteessa maan yleiseen kuluttajahintatasoon on ruoan hinta Suomessa Euroopan alhaisimpia. Tämä selviää Päivittäistavarakauppa ry:n tilaamasta ja Ernst & Young Oy:n toteuttamasta selvityksestä.

Kotitalouksien elintarvikemenojen osuus kaikista menoista on Suomessa noin 13 %. Elintarvikkeisiin käytetyn rahan osuus kokonaiskulutuksesta on Suomessa eurooppalaista keskitasoa. Elintarvikkeisiin käytetyn rahan määrä on selvityksen mukaan säilynyt Suomessa varsin samalla tasolla koko 2000-luvun.

Kohti onnistunutta ikääntymistä

Himangalla kotihoidosta vastaava sairaanhoitaja kuuluu niin kutsuttuun suureen ikäluokkaan,

josta ensimmäiset ovat jo jäämässä eläkkeelle. Hänellä on vielä työaikaa jäljellä, mutta kuuluu silti kohderyhmään, jolle parhaillaan laaditaan ikäpoliittista ohjelmaa.

”Toivon, että aikanaan saisin ajatella, että elämäni on ollut onnistunut ja onnellinen. Olen saanut elää kauniissa ympäristössä, jossa on ollut hyviä sosiaalisia kontakteja ja olen saanut apua, kun olen tarvinnut ja halunnut”, hän visioi omaa vanhuuttaan.

Näistä lähtökohdista hän keksi myös ikäpoliittisen ohjelman nimen:

Kohti onnistunutta ikääntymistä.

Hän tekee työtä vanhusten parissa, mutta toimii myös vapaaehtoisessa vanhustyössä. Hän käy pari kertaa kuukaudessa kokkolalaisen ikäihmisen luona 2-3 tuntia kerrallaan.

”Kun ei ole omia sukulaisia eikä perhettä täällä, vapaaehtoistyö on mielekäs toimintamuoto. Se antaa paljon meille molemmille”, hän sanoo ja kertoo suunnitelleensa toisen vanhuksen ottamista.

Ikäihmisten tarpeet muuttuvat. Kun kysytään, mitä palveluita Hän itse haluaisi vanhana saada, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

”Kerran viikossa kynsien lakkauksen, kerran kuussa hiusten värjäyksen ja kerran vuodessa ulkomaan matkan. Siinä minimivaatimus.”

Kalajoki-lehti

                      ”Kahlehdittu, silti vapaa; Ruma edestä, kaunis takaa”

Mikko Kivinen, TV-ohjelmassa Neljän Tähden illallinen

Syö kaurahiutaleita, hanki norsun muisti

Jos joudut kirjoittelemaan itsellesi muistilappuja, kannattaisi ehkä harkita aamiaisen vaihtamista kaurapuuroon. Pikku ryynit ovat oikeaa muistiruokaa, todistaa uusiseelantilaisen Waikaton yliopiston tutkimus.

Kaurahiutaleissa on runsaasti B-vitamiinia, joka tuhoaa homokysteiinia. Miksi se sitten on tärkeää?

Aminohappo homokysteiini on suoranaista myrkkyä hermosoluille. Jos ravinnossa ei ole tarpeeksi

B-vitamiinia, homokysteiini vaikuttaa muistia heikentävästi. B-vitamiini auttaa myös tuottamaan punaisia verisoluja, jotka kuljettavat happea aivoihin ja pitävät muistinkin kunnossa.

1 rkl hunajaa kaurahiutaleiden seassa antaa muistillesi lisäpotkua, todistaa tutkimus.

Lähde: University of Waikato. Kunto Plus lehti 14/2011

D-vitamiinista lisää virtaa

Riittävän D-vitamiinin saati saattaa ehkäistä masennusta, tuore tutkimus osoittaa.

Yhteys todettiin 50-79 vuotiailla naisilla. Tutkijat seurasivat naisia kolmen vuoden ajan, ja havaitsivat masennusoireet noin viidenneksen harvinaisemmiksi naisilla, jotka saivat yli 20 migrogrammaa D-vitamiinia päivittäin. Vertailukohtana olivat alle 2,5 migrogrammaa vuorokaudessa saavat. Kun analyysissa keskityttiin naisiin, jotka eivät olleet aiemmin poteneet masennusta, raja kulki 10 migrogrammassa. Tällöin yhteys koski vain ruuasta saatavaa D-vitamiinia. Suomessa alle 60-vuotiaille suositellaan 7,5 mg päivittäistä D-vitamiinisaantia, tätä vanhemmille suositus on 20 mg.

Lähde: Duodecim. Kotilääkäri syyskuu 2011.

Suomessa on noin 76 000 henkilöä, jotka kärsivät kuulon alenemasta.

Suomalaiset pitävät kuuloa toiseksi tärkeimpänä aistina, mutta eivät silti tutkituta sitä säännöllisesti.

 

67 % suomalaisista miehistä ei syö tuoreita kasviksia joka päivä.

Kasvisten karttelu näkyy, sillä työikäisistä miehistä ylipainoisia on lähes 60 prosenttia.

Naisista joka toinen kasaa kasviksia lautaselleen päivittäin, mutta heistäkin ylipainoisia on noin

40 prosenttia, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta tutkimuksesta.

HyväTerveys – lehti syyskuu 2011.

15 vuotta lisää – Neljä terveellistä tapaa

Neljää terveellistä tapaa noudattamalla voi mahdollisesti pidentää elämäänsä. Hollantilaistutkimuksen perusteella lisävuosia saa olemalla savuton, normaalipainoinen, liikkumalla säännöllisesti ja syömällä terveellisesti. Terveellisenä pidettiin välimerellistä ruokavaliota, joka sisältää paljon kasviksia, papuja ja pähkinöitä sekä oliiviöljyä. Tutkimukseen osallistui yli 120 000

55-69 vuotiasta. Epäterveellisesti elävät naiset kuolivat kymmenen vuoden seurannan aikana neljä kertaa todennäköisemmin kuin terveellisesti elävät. Miehillä yhteys oli hieman heikompi. Jos epäterveellisimmin elävät naiset olisivat savuttomia ja normaalipainoisia, söisivät terveellisesti ja liikkuisivat säännöllisesti, he eläisivät keskimäärin viisitoista vuotta pitempään, tutkijat kirjoittavat.

Miehet saisivat puolestaan noin 8,5 lisävuotta.

Lähde: Duodecim. HyväTerveys – lehti syyskuu 2011.

Nelivuotiaan ajatuksia – keskustelua vanhuudesta

Nelivuotias poika aloitti: ”Sinähän olet jo aika vanha?” Nyökkäsin.

”Sinähän kuolet kohta?” poika jatkoi. Vastasin myöntävästi.

”Mitä sinä sitten teet, kun kuolet?” poika kysyi edelleen.

”Kuoleman jälkeen alan enkeliksi” minä sanoin. Poika katsoi minua hetken ja sanoi:

”Niin tietenkin, miksen sitä heti muistanut!” Sitten poika juoksi leikkeihinsä.

Hautajaisissa kaikki surevat, mutta tämä poika katselee pilviin enkelin helmaa etsien.

Tuollainen hetki lapsen kanssa tuo niin paljon ilon kokemuksia! Lapsissa on ilo, 93 vuotias hymyilee. Nälkävuosia, sotia ja lamoja nähnyt entinen Oulun lyseon lehtori näkee tämän päivän kirkkaana. Hänellä on painavia sanoja nuoremmille sukupolville.

”Kyllä tämä aika on parasta, mitä olen elänyt. Kunpa nuoretkin ymmärtäisivät sen ja osaisivat arvostaa sitä, miten hyvään maailmaan ovat syntyneet.”

Paikallislehti Forum 11.11.2011

”Kysy itseltäsi: pitäisikö minun käyttää muita hyväkseni saadakseni onnellisuutta vai

  pitäisikö minun auttaa muita saavuttaakseni onnellisuuden?”

Dalai lama twiittasi elokuussa 2011. Kotilääkäri-lehti syyskuu 2011.

Kun maan antimet eivät riitä – Maailman ylikulutuksen päivä oli 27.9.

Ihmisen tarpeet kasvavat, maapallon resurssit pysyvät samana. Kotiplaneetta joutuu vastaamaan joka vuosi kasvavan väestön ja valtioiden taloudellisen kasvun tarpeisiin. Joka vuosi aikaisemmin tulee vastaan päivä, jolloin olemme kuluttaneet loppuun sen vuoden luonnonvarat. Tänä vuonna se oli 27.9. Loppuvuosi eletään velaksi. Se tarkoittaa sitä, että tarvitsisimme 1,3 maapalloa täyttämään tarpeemme, mutta kansojen välillä on suuria eroja. Amerikkalainen tutkimuslaitos

Global Footprint Network laskee päivämäärän vuosittain.

 

Kansakuntien välillä on suuria eroja. ”Euroopan sisällä ainoastaan Suomi, Ruotsi ja Latvia elävät oman biokapasiteettinsa rajoissa” kertoo Ympäristöneuvos Sauli Rouhinen ympäristöminiteriöstä.

Virran rannalta – asiaa energiasta, syyskuu 2011.

 

Pelaajat palkitaan onnistumisista, mutta ei rangaista mokista

”Eihän se mukavaa ole, jos vanhempi delaa, mutta musta on turha itkeä asioita, joille ei voi mitään. Olen peruspositiivinen ihminen, näen aina asioista sen bright siden. Sehän on filosofia Angry Birds -pelissäkin: pelaajat palkitaan onnistumisista, mutta heitä ei rangaista mokista. Se filosofia minullakin on kaikessa mitä teen.”

Peter Vesterbacka, Me Naiset – lehti 29.9.2011

 

Mieluummin yhdessä kuin yksinään

Tunnetussa lastenlaulussa yksi pieni elefantti marssii aurinkoista tietä eteenpäin. Laulun edetessä se kutsuu mukaan kavereita. Leikkijöillä on sitä mukavampaa, mitä enemmän elefantteja on marssimassa. Vaikka useat lastenleikit ovat aikuisen silmissä yksinkertaista hömpötystä, niillä on syvemmällä tasolla myös pedagooginen, kasvattava tehtävä. Niiden avulla lapsista kasvatetan yhteisöllisiä ja myötätuntoisia.

Kukapa haluaisi pidemmän päälle marssia oikeassa elämässäkään yksin?

Mitä useampi elefantti letkaan tulee mukaan, sitä vaikeampaa marssiminen samaan suuntaan on. Oikeassa elämässä sekä marssikaverit että suunnat vaihtuvat. On vaikeaa löytää rinnalleen sellaista, jonka suunnan ja marssirytmin muutoksissa pysyy mukana. Edetään sitten rinnakkain tai jonossa –  kaikkien osapuolten pitää tarvittaessa joustaa.

Jaettu ilo on kaksinkertainen ja suru puolikas ei ole turhaan suosittu sananlasku. Jokaisen pitää silti osata marssia myös yksin.

Easy-lehti / Venla Pöyliö, toimittaja

 

Entä sen jälkeen

Miksi kutsut itseäsi sitten, kun keski-ikä on ohi?

* Kypsäikäiseksi; * Myöhäiskeski-ikäiseksi; * Varttuneeksi; * Varhaisvanhaksi; * Senioriksi; * Varhaissenioriksi; * Vapaata aikuisikää eläväksi; * Chillauskautta viettäväksi; * Mummoikäiseksi; * Arvokkaaksi ikäihmiseksi; * Vanhahkoksi; * Iäkkäämmäksi; * Eläkepäivien odottelijaksi; * Yliaikuiseksi

Lähde: Annan lukijapaneeli, Anna-lehti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s